WAAROM DE KOFFIETAFEL HET TWEEDE BELANGRIJKSTE MEUBELSTUK IS IN UW HUIS

Een stuk dat keer op keer de verkeerde maat heeft voor de kamer, de verkeerde vorm heeft en helaas in het midden van het tapijt is gestrand als een onbewoond eiland in een afgelegen zee. Er wordt naar gekeken en gevuld met prachtige boeken die niemand de moeite zal nemen om te lezen en buiten het bereik van iedereen behalve de langste arm. Het is natuurlijk de salontafel.

Hoewel ik denk dat de keukentafel niet esthetisch aantrekkelijk hoeft te zijn – ja, natuurlijk is het leuk als dat zo is – maar het gaat er vooral om groot genoeg te zijn zodat iedereen zich comfortabel kan verzamelen. Vaak hoe ouder en meer gehavend, hoe beter – het vertelt op die manier meer verhalen. Maar de salontafel speelt een moeilijkere rol.

Het moet er goed uitzien. Het is tenslotte een bakje voor al die mooie koffietafelboeken. Het is vaak letterlijk het middelpunt van de kamer en zal als zodanig de aandacht trekken. Maar zo vaak worden salontafels puur voor hun uiterlijk gekocht zonder na te denken over hun functie. En voor mij is de functie van die tafel net zo belangrijk als zijn vorm.

Ik heb geen vrachtwagen met spichtige poten bijzettafels die wiebelen zodra je ernaar kijkt. Ik heb geen tijd voor kieskeurige vormen en kieskeurige houtsoorten die merken zodra er een warm drankje of een koud aperitief in de buurt komt. Ik wil een salontafel die past bij zijn plek in mijn ruimte.

Dus ja, het moet er goed uitzien. Maar het moet vooral stevig zijn. De mijne is een antieke tafel gemaakt van brede planken, misschien wel een keukentafel die op maat is gesneden. Of misschien is het gemaakt van oude, brede vloerplaten. Ja, het vult de ruimte, maar nu is er geen behoefte aan treinsets en lego, wat gaat er nog meer gebeuren?

More Stories
Rock Throws