Lessen die ik heb geleerd door op de gelukkigste plek ter wereld te wonen

Hier zijn enkele serieuze lessen over geluk die ik heb geleerd tijdens mijn tijd hier:

1. GELD IS NIET GELIJK AAN GELUK

Het analyse- en adviesbedrijf Gallup rangschikte het Koninkrijk als 97e in zijn World Happiness Report 2018. De gelukkigste landen ter wereld waren volgens het rapport ook enkele van de rijkste landen, zoals Finland, Noorwegen en Denemarken.

Maar een rijke natie is niet het ultieme streven van Bhutan. In de jaren 70 zei de vierde koning van Bhutan, Zijne Majesteit Jigme Singye Wangchuck, beroemd dat “Bruto Nationaal Geluk belangrijker is dan Bruto Binnenlands Product”. En daarmee begonnen de Bhutanezen dit nationale doel na te streven. Bhutan is voorzichtig in de stappen die ze nemen voor ontwikkeling. Besluiten en beleid moeten voldoen aan de GNH-richtlijnen inzake cultureel behoud, milieubescherming, goed bestuur en duurzame sociaal-economische ontwikkeling.

2. GELUK GAAT NIET OM EEN RENDEMENT

In Bhutan zijn er veel kleine bedrijven die zijn opgericht om de gemarginaliseerden te versterken of te helpen. Deze ondernemingen hebben een middenweg naar zakendoen gevonden: in plaats van te vervallen in de twee uitersten van puur winstgedreven bedrijven en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), hebben lokale bedrijven de weg gezocht om sociale ondernemingen op te zetten en terug te geven aan de samenleving en de milieu. Deze bedrijven dragen op vele gebieden bij, van afvalbeheer tot plattelandsontwikkeling en tot empowerment van vrouwen.

Geluk gaat niet over het hebben van een winstgevend bedrijf, het gaat ook over het teruggeven, en vooral, het runnen van een bedrijf met een hart en een geweten.

3. GELUK HOORT BIJ EEN GEMEENSCHAP

De bevolking in Bhutan is klein. Met ongeveer 735.000 mensen is het hele land de combinatie van drie volwassen landgoederen in Singapore. Waar dit zich naar vertaalt, is een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Iemand is altijd iemands neef, schoonfamilie, familielid of werkgenoot.

Een kleine gemeenschap helpt bij het bevorderen van verwantschap en harmonie, in tegenstelling tot de bevolking in grote, geglobaliseerde steden. Veel tijd wordt hier besteed aan het aanwakkeren van die relaties, en neven en nichten hangen meestal met elkaar rond, onder het genot van een biertje of een kopje beboterde thee rond de bhukhari (lokale houtkachel die wordt gebruikt als kachel), of sporten zoals boogschieten, darten en voetbal.

4. GELUK IS OVER SOORT EN HEEFT COMPASSIE

Mededogen is een integraal kenmerk van de Bhutanezen en je kunt het zien in de manier waarop ze dieren behandelen, met name de veelheid zwerfhonden hier.

Zwerfhonden zwerven massaal door de straten – langs de wegen, voor de deur dutten en soms zelfs winkels binnengaan – maar je zult zelden een Bhutaan zien die een hond wegjaagt of slaat. Ze zijn zo’n essentieel onderdeel geworden van het dagelijkse leven van de mensen die hier wonen dat sommige lokale bewoners de honden regelmatig voeren.

5. DICHT BIJ DE NATUUR IS EEN GELUKKIG

Het is geen geheim dat de nabijheid van de natuur velen een gevoel van tevredenheid en geluk bezorgt. Dit is waarom voor ons stedelingen, een reis naar een plek in een prachtige omgeving altijd een geweldige manier is om ons stadsleven te resetten.

More Stories
MAANDAG INSPIRATIE: WAAROM ELKE KAMER EEN ANTIEK NODIG HEEFT