Hoe gelukkig te zijn

Gedragswetenschappers hebben veel tijd besteed aan het bestuderen van wat ons gelukkig maakt (en wat niet). We weten dat geluk de gezondheid en een lange levensduur kan voorspellen, en geluksschalen kunnen worden gebruikt om sociale vooruitgang en het succes van overheidsbeleid te meten. Maar geluk is niet iets dat je zomaar overkomt. Iedereen heeft de kracht om kleine veranderingen aan te brengen in ons gedrag, onze omgeving en onze relaties die ons kunnen helpen om op koers te komen voor een gelukkiger leven.

Geest

Geluk komt vaak van binnenuit. Leer hoe u negatieve gedachten temt en elke dag met optimisme benadert.

Verover negatief denken

Alle mensen hebben de neiging om meer op Eeyore dan op Tigger te lijken, om meer na te denken over slechte ervaringen dan over positieve. Het is een evolutionaire aanpassing – door te veel te leren van de gevaarlijke of kwetsende situaties die we in het leven tegenkomen (pesten, trauma, verraad), kunnen we ze in de toekomst vermijden en snel reageren in een crisis.

Huis

Waar je ook woont – het land, de stad, je buurt en je huis – alles heeft invloed op je algehele geluk.

Je gelukkige plek vinden

Stel je een ladder voor, met treden genummerd van nul onderaan tot 10 bovenaan. De bovenkant van de ladder vertegenwoordigt het best mogelijke leven voor jou en de onderkant van de ladder vertegenwoordigt het slechtst mogelijke leven voor jou. Op welke trede van de ladder zou u zeggen dat u zich op dit moment persoonlijk voelt?

Deze zogenaamde geluksladder wordt beroemd gebruikt als een manier om geluk over de hele wereld te meten en te vergelijken.

Verhoudingen

We zijn vaak gelukkiger als we contact maken met andere mensen.

Breng tijd door met gelukkige mensen

Studies tonen consequent aan dat ons eigen geluk verbonden is met het geluk van anderen. Een van de manieren waarop we dit weten, is afkomstig van de Framingham Heart Study, een grootschalige studie die in 1948 is gestart en waarbij drie generaties deelnemers zijn gevolgd. De studie was ontworpen om risicofactoren voor hartaandoeningen te identificeren, resulterend in een schat aan gegevens over gezondheid, voedsel, fitnessgewoonten, stress, familieproblemen en geluk.

Om het geluk te meten, vroeg de Framingham-studie mensen hoe vaak ze de afgelopen week bepaalde gevoelens hadden ervaren.

Ik had hoop voor de toekomst.

Ik was gelukkig.

Ik heb genoten van het leven.

Ik voelde dat ik net zo goed was als andere mensen.

Werk en geld

Meer geld maakt je niet per se gelukkiger, maar het vinden van zinvol werk en wat extra tijd wel.

Geld koopt geen geluk

We weten dat je ons niet gelooft. Dus vertel ons, wat denk je dat je gelukkig zal maken? Meer geld? Een groter huis? Een droombaan?

Wat we denken dat ons gelukkig zal maken, zal dat meestal niet doen. Studies tonen aan dat geluk niet afkomstig is van meer geld of meer spullen. Zelfs loterijwinnaars zijn niet gelukkiger dan degenen onder ons die nooit iets winnen.

Gelukkig leven

Vriendelijk zijn voor anderen is een bewezen pad naar geluk. En vergeet ook niet lief voor jezelf te zijn.

More Stories
Dit is wat 5 ontwerpprofs afgelopen weekend hebben gedaan om hun huis gezellig te maken